Sajtos-tejfölös, fokhagymás, lilahagymás, külön-külön vagy akár mind egyszerre…hmm. De jó is a lángos!
De mi van akkor, ha másra vágyunk? Na, nem nagyon, csak egy kicsit. A lángos örök kedvenc. De a feltét változhat!
Képzeljük el, hogy nagy a hőség, ennénk is meg nem is, kellene is egy lángos meg nem is. A megoldás valami frissítő, valami könnyed.
Ez volt az alapötlet. A megoldás pedig a csöppnyi problémára: Mediterrán lángos, Tzatzikis lángos és az édességre vágyók kedvéért a Szeder-málna lekváros lángos. Két sós, egy édes.
A langyos vizet a cukorral és a morzsolt élesztővel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a sót.
Beletesszük a lisztet és összedolgozzuk. Ezután körülbelül 25-30 percig meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk.
Olajos kézzel tetszőleges adagokat szaggatunk belőle (5-10 percig megint állni hagyjuk), majd ügyesen kinyújtogatjuk a kezünkkel. Forró(!) olajba helyezzük, kb.2 perc alatt mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Az olajból kivéve lecsöpögtetjük.
Tádám! A lángosunk elkészült, jöhetnek a feltétek.
Feltétek:
Mediterrán lángos
Hozzávalók (/egy lángos):
– 1 közepes méretű paradicsom,
– 10-12 szem olíva bogyó,
– 1 gerezd fokhagyma,
– ½ közepes méretű lila hagyma,
– feta sajt (ízlés szerinti mennyiségben),
– bors,
– bazsalikom,
– oregánó,
– 1 teáskanál olíva olaj.
Elkészítése:
A paradicsomot apróra vágjuk, az olíva bogyókat felkarikázzuk, ezeket összekeverjük. Fokhagymanyomóval belenyomjuk a fokhagymagerezdet, borssal, bazsalikommal és oregánóval ízesítjük, majd meglocsoljuk az olíva olajjal.
Az elkészült feltétet lehetőség szerint állni hagyjuk, majd a lángosunkra szórjuk. Erre kerül a morzsolt feta sajt és a karikákra szeletelt lila hagyma.
Tzatzikis lángos
Hozzávalók (/egy lángos):
– 1/3 kígyóuborka,
– 2 gerezd fokhagyma,
– pár csepp citromlé,
– 1/2 pohár natúr joghurt,
– só,
– bors,
– 1 mokkáskanál olíva olaj.
Elkészítése:
A kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük (akár meg is lehet hámozni előtte) hozzányomjuk a 2 gerezd fokhagymát, belecsepegtetjük a citromlevet. Mindezt összekeverjük.
Ezután hozzáadjuk a natúr joghurtot, a sót, a borsot és az olíva olajat. Még egy alapos keverés és kész is.
Szeder-málna lekváros lángos
Hozzávalók (/egy lángos):
– Szeder-málna lekvár (más lekvárokkal is kipróbálhatjuk, szilvalekvárral például szintén tökéletes.
– őrölt fahéj.
Elkészítése:
A lángost megkenjük az ízlés szerinti mennyiségű lekvárral. Más lekvárokkal is kipróbálhatjuk, szilvalekvárral szintén tökéletes. Majd kevés fahéjjal megszórjuk.
2+1 lángos feltét
2013 július 5. | Szerző: PaRTA
Sajtos-tejfölös, fokhagymás, lilahagymás, külön-külön vagy akár mind egyszerre…hmm. De jó is a lángos!
De mi van akkor, ha másra vágyunk? Na, nem nagyon, csak egy kicsit. A lángos örök kedvenc. De a feltét változhat!
Képzeljük el, hogy nagy a hőség, ennénk is meg nem is, kellene is egy lángos meg nem is. A megoldás valami frissítő, valami könnyed.
Ez volt az alapötlet. A megoldás pedig a csöppnyi problémára: Mediterrán lángos, Tzatzikis lángos és az édességre vágyók kedvéért a Szeder-málna lekváros lángos. Két sós, egy édes.
Lássuk a recepteket!
Lángos
Hozzávalók:
– 6 dl langyos víz,
– 4 teáskanál cukor,
– 40 g friss élesztő,
– 2 csapott evőkanál só,
– 1 kg liszt,
– 2 dl olaj,
– olaj a sütéshez.
A langyos vizet a cukorral és a morzsolt élesztővel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a sót.
Beletesszük a lisztet és összedolgozzuk. Ezután körülbelül 25-30 percig meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk.
Olajos kézzel tetszőleges adagokat szaggatunk belőle (5-10 percig megint állni hagyjuk), majd ügyesen kinyújtogatjuk a kezünkkel. Forró(!) olajba helyezzük, kb.2 perc alatt mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Az olajból kivéve lecsöpögtetjük.
Tádám! A lángosunk elkészült, jöhetnek a feltétek.
Feltétek:
Mediterrán lángos
Hozzávalók (/egy lángos):
– 1 közepes méretű paradicsom,
– 10-12 szem olíva bogyó,
– 1 gerezd fokhagyma,
– ½ közepes méretű lila hagyma,
– feta sajt (ízlés szerinti mennyiségben),
– bors,
– bazsalikom,
– oregánó,
– 1 teáskanál olíva olaj.
Elkészítése:
A paradicsomot apróra vágjuk, az olíva bogyókat felkarikázzuk, ezeket összekeverjük. Fokhagymanyomóval belenyomjuk a fokhagymagerezdet, borssal, bazsalikommal és oregánóval ízesítjük, majd meglocsoljuk az olíva olajjal.
Az elkészült feltétet lehetőség szerint állni hagyjuk, majd a lángosunkra szórjuk. Erre kerül a morzsolt feta sajt és a karikákra szeletelt lila hagyma.
Tzatzikis lángos
Hozzávalók (/egy lángos):
– 1/3 kígyóuborka,
– 2 gerezd fokhagyma,
– pár csepp citromlé,
– 1/2 pohár natúr joghurt,
– só,
– bors,
– 1 mokkáskanál olíva olaj.
Elkészítése:
A kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük (akár meg is lehet hámozni előtte) hozzányomjuk a 2 gerezd fokhagymát, belecsepegtetjük a citromlevet. Mindezt összekeverjük.
Ezután hozzáadjuk a natúr joghurtot, a sót, a borsot és az olíva olajat. Még egy alapos keverés és kész is.
Szeder-málna lekváros lángos
Hozzávalók (/egy lángos):
– Szeder-málna lekvár (más lekvárokkal is kipróbálhatjuk, szilvalekvárral például szintén tökéletes.
– őrölt fahéj.
Elkészítése:
A lángost megkenjük az ízlés szerinti mennyiségű lekvárral. Más lekvárokkal is kipróbálhatjuk, szilvalekvárral szintén tökéletes. Majd kevés fahéjjal megszórjuk.
Jó étvágyat!
Oldal ajánlása emailben
X