Vigyázz, kész, FÁNK!

2013 augusztus 26. | Szerző: |

Szomorú vagyok, mert jön az ősz. Remélem, hogy rettenetesen lassú léptekkel.
És ezzel együtt egyszerűen elmúlik a hideg finomságok időszaka…

De mi az, ami ilyenkor is jobb kedvre derít, segíthet mindezt feldolgozni és természetesen ehető?
Nos, számomra ez a fánk. Sőt, ha már lúd, legyen kövér és tartsunk Fánk party-t! Az a biztos.
Ehhez semmi más nem kell csak a család, barátok (aktuális kedv, lehetőség és igény szerint variálható mennyiségben) és rengeteg friss, puha, illatos FÁNK!

FÁNK,FÁNK,FÁNK,FÁNK…

A “Mivel?” kérdésre pedig annyira egyszerű a válaszom, hogy “Amivel csak kedved van!”. Persze ajánlom, a szilvalekvárt, a baracklekvárt, az eperlekvárt, a kerek lekvárt, a szögletes lekvárt…az olvasztott csokit vagy csokiszirupot és a juharszirupot. A pudingot nem. De, igazából azt is meleg szívvel.:)

 

Lássuk a receptet:

Szalagos fánk

Hozzávalók:

– 1 kg finomliszt,
– 8 dl tej,
– 3 dkg élesztő,
– 2 evőkanál cukor,
– 1 csapott evőkanál só,
– 1 evőkanál olaj,
– (friss) olaj a sütéshez.

Elkészítés:

2 dl tejet 1 kanál cukorral elkeverünk és meglangyosítjuk, majd a 3 dkg élesztőt belemorzsoljuk, letakarjuk és megfuttatjuk.
A lisztet, a cukrot és a sót elkeverjük, majd ráütünk egy tojást, hozzáadjuk az élesztőt és a maradék 6 dl tejet (langyosan).
Ráöntünk egy evőkanál olajat és bedolgozzuk, majd miután jól összedolgoztuk, letakarva, bebugyolálva, meleg helyen megkelesztjük.
Ha megkelt, gyúródeszkára tesszük, kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
Forró olajban kisütjük. Először az egyik oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül sütjük, így szalagos fánkunk lesz.

 

Tipp:

– Szitáljuk át a lisztet, hogy igazán puha legyen a tésztánk!
– A biztos szalagosodás érdekében, a kinyújtott tésztát akár félbehajtva még egyszer ki lehet nyújtani.
– A kiszaggatott fánkokat hagyjuk még egy kicsit pihenni. Eközben semmiképp se legyenek huzatban, ne nyissunk rájuk ablakot!
– Amíg az ‘első’ oldala megsül a fánkoknak, tartsuk őket fedő alatt. A fordítás után már nincsen szükségünk a fedőre.
– Közepes-nagy lángon süssük, de ne annyira forrón, hogy ne legyen ideje megsülni a belsejüknek.

WP_20130730_070[1]

Jó étvágyat és kellemes Fánk party-t kívánok!

PaRTA

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Legutóbbi hozzászólások

    Kategória

    Blogkövetés

    Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

    Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

    Üzenj a blogger(ek)nek!

    Üzenj a kazánháznak!

    Blog RSS

    Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!