2+1 lángos feltét

2013 július 5. | Szerző: |

Sajtos-tejfölös, fokhagymás, lilahagymás, külön-külön vagy akár mind egyszerre…hmm. De jó is a lángos!

De mi van akkor, ha másra vágyunk? Na, nem nagyon, csak egy kicsit. A lángos örök kedvenc. De a feltét változhat!

Képzeljük el, hogy nagy a hőség, ennénk is meg nem is, kellene is egy lángos meg nem is. A megoldás valami frissítő, valami könnyed.

Ez volt az alapötlet. A megoldás pedig a csöppnyi problémára: Mediterrán lángos, Tzatzikis lángos és az édességre vágyók kedvéért a Szeder-málna lekváros lángos.  Két sós, egy édes.

 

Lássuk a recepteket!

Lángos

Hozzávalók:
– 6 dl langyos víz,
– 4 teáskanál cukor,
– 40 g friss élesztő,
– 2 csapott evőkanál só,
– 1 kg liszt,
– 2 dl olaj,
– olaj a sütéshez.

A langyos vizet a cukorral és a morzsolt élesztővel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a sót.
Beletesszük a lisztet és összedolgozzuk. Ezután körülbelül 25-30 percig meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk.
Olajos kézzel tetszőleges adagokat szaggatunk belőle (5-10 percig megint állni hagyjuk), majd ügyesen kinyújtogatjuk a kezünkkel. Forró(!) olajba helyezzük, kb.2 perc alatt mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Az olajból kivéve lecsöpögtetjük.

Tádám! A lángosunk elkészült, jöhetnek a feltétek.

Feltétek:

Mediterrán lángos

Hozzávalók (/egy lángos):

–  1 közepes méretű paradicsom,

–  10-12 szem olíva bogyó,

–  1 gerezd fokhagyma,

–  ½ közepes méretű lila hagyma,

–  feta sajt (ízlés szerinti mennyiségben),

–  bors,

–  bazsalikom,

–  oregánó,

–  1 teáskanál olíva olaj.

Elkészítése:

A paradicsomot apróra vágjuk, az olíva bogyókat felkarikázzuk, ezeket összekeverjük. Fokhagymanyomóval belenyomjuk a fokhagymagerezdet, borssal, bazsalikommal és oregánóval ízesítjük, majd meglocsoljuk az olíva olajjal.

Az elkészült feltétet lehetőség szerint állni hagyjuk, majd a lángosunkra szórjuk. Erre kerül a morzsolt feta sajt és a karikákra szeletelt lila hagyma.

 

Tzatzikis lángos

Hozzávalók (/egy lángos):

–  1/3 kígyóuborka,

–  2 gerezd fokhagyma,

–   pár csepp citromlé,

–  1/2 pohár natúr joghurt,

–   só,

–   bors,

–   1 mokkáskanál olíva olaj.

Elkészítése:

A kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük (akár meg is lehet hámozni előtte) hozzányomjuk a 2 gerezd fokhagymát, belecsepegtetjük a citromlevet. Mindezt összekeverjük.

Ezután hozzáadjuk a natúr joghurtot, a sót, a borsot és az olíva olajat. Még egy alapos keverés és kész is.

 

Szeder-málna lekváros lángos

Hozzávalók (/egy lángos):

–   Szeder-málna lekvár (más lekvárokkal is kipróbálhatjuk, szilvalekvárral például szintén tökéletes.

–   őrölt fahéj.

Elkészítése:

A lángost megkenjük az ízlés szerinti mennyiségű lekvárral. Más lekvárokkal is kipróbálhatjuk, szilvalekvárral szintén tökéletes. Majd kevés fahéjjal megszórjuk.

Jó étvágyat!

Hannának is ízlett, rossz már nem lehet.:)Hannának is ízlett, rossz már nem lehet.:)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Legutóbbi hozzászólások

    Kategória

    Blogkövetés

    Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

    Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

    Üzenj a blogger(ek)nek!

    Üzenj a kazánháznak!

    Blog RSS

    Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!